
Deska serów to doskonały sposób na przygotowanie ciekawej przystawki lub niebanalnej kolacji. Niezależnie czy przygotujesz ją dla gości weselny, przyjaciół, rodziny czy dla dwojga, deska serów sprawdzi się w każdej z tych sytuacji. Wystarczy poświęcić w sklepie chwilę czasu na wyszukanie odpowiednich produktów, ułożyć wszystko wcześniej na desce i podać. Musisz pamiętać, że główną ideą deski serów jest wspólne spędzenie czasu przy stole na rozmowach, podjadaniu, delektowaniu się mieszanką smaków i konsystencji. Ma ona stanowić źródło do wspólnego celebrowania chwili.
Podstawą deski serów, jak sama nazwa wskazuje jest deska. Stanowi ona bazę i tło do wszystkiego, co na niej położymy. Pomimo, że jest zakryta różnymi pysznościami, estetycznie i efektownie wyglądająca deska serów stanowi już połowę sukcesu. Deska musi być na tyle duża, że pomieści wszystkie sery wraz z dodatkami oraz ewentualne noże do serów, wykałaczki, widelczyki itd. W przypadku większej ilości gości, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie kilku desek, z tym samym zestawem serów i dodatków, co znacznie ułatwia gościom degustację.
Podczas komponowania deski serów można kierować się różnymi kwestiami. Najważniejsze to nasze upodobania smakowe. Czy wolisz sery świeże, dojrzewające, a może pleśniowe? Możemy przygotować deskę serów pochodzących z określonego regionu świata, kładąc na niej tylko sery z Włoch lub Francji. Możemy przygotować kilka desek układając na każdej dany rodzaj sera, a nawet przygotować deski dla każdego z gości osobno. Jak widzisz opcji jest dużo, a wszystko ogranicza się tylko do Twojej wyobraźni.
Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się mieszane deski serów, na których są sery różnego typu i z różnych regionów świata. Wystarczy, że przygotujesz 5 czy 6 różnych serów. Dzięki temu unikniesz problemu, że nie trafisz w gusta gości. Wszyscy znajdą coś odpowiedniego dla siebie. Poza tym, takie mieszane deski wyglądają najbardziej efektownie.
Jeżeli jesteś serowarem i tworzysz własne serowe specjały, to najtrudniejszą część przygotowania deski serów masz już za sobą. Bo, czy może być coś smaczniejszego od serów, przygotowanych samodzielnie w domu? Otóż nie!
Jeżeli szukasz przepisów na sery lub zaczynasz swoją przygodę z serowarstwem, zajrzyj na nasz blog PRACOWNIA SERÓW. Znajdziesz tam sporą dawkę teorii, dużo ciekawych przepisów na sery świeże, dojrzewające i pleśniowe, a także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania i problemy.
Do deski serów wystarczy, że dobierzesz kilka przemyślanych dodatków. Do większości serów pasują winogrona, jabłka, orzechy, krakersy, chleb i miód.
Poniżej znajdziesz skrót najważniejszych informacji odnośnie przygotowania deski serów. Dzięki temu bez problemu, w każdej chwili skomponujesz własną i niepowtarzalną deskę serów.
Deska
- Naturalności i świeżości doda drewniana deska
- Łupek, marmur i granit również dobrze spełniają się w roli deski serów. Jednak mają jedną zasadniczą wadę. Są ciężkie.
- Dobrym pomysłem jest przygotowanie indywidualnej deski serów dla każdego z gości.
- Nie zapominaj o dekoracji. W tym celu możesz użyć kwiatów, ziół, a nawet sezonowych liści.
Ser
- Ser kup jak najbliżej terminu przygotowania deski serów.
- Najlepiej kupować ser w miejscu, w którym istnieje możliwość jego spróbowania. Dzięki temu unikniesz niemiłych niespodzianek podczas degustacji.
- Nie bój się kupować serów od lokalnych producentów.
- Wyjmij ser z lodówki minimum godzinę przed podaniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
- Jeden duży kawałek sera jest lepszy niż kilka małych klinów, które mogą szybko wyschnąć.
- Pamiętaj, że je się także oczami. Kupując ser wybieraj różne kształty i kolory. To one mają stanowić ozdobę deski, a nie dodatki.
- Zaoferuj gościom sery różnorodne również pod względem konsystencji.
- Przygotowując deskę serów staraj się umieścić na niej przynajmniej jeden kozi lub owczy ser. Urozmaici to smak i zapobiegnie nudzie.
- Wstępnie przygotuj kilka kawałków z każdego sera, aby goście wiedzieli jak należy go kroić.
- Pamiętaj o właściwej ilości sera.
Dodatki
- Do prawie wszystkich serów pasują:
- suszone owoce
- jabłka
- winogrona
- orzechy
- Seler naciowy i winogrona idealnie współgrają z niebieskimi i mocno dojrzałymi serami.
- Chrupiący chleb umożliwia lepsze doświadczenie i wyczucie konsystencji sera podczas degustacji.
Wino
- Pierwsza zasada doboru wina do sera brzmi: sery i wina z tego samego regionu geograficznego zazwyczaj pasują do siebie.
- Druga reguła zakłada, że smaki sera i wina muszą się uzupełniać, a nie ze sobą konkurować.
- Trzecia zasada doboru wina jest taka, że im starszy i bogatszy w smaku jest ser tym pełniejsze (full – bodied) musi być wino.
- W większości przypadków sprawdzi się musujące białe lub różowe wino.
- Czerwone wina mogą kolidować smakowo z wieloma serami.
Piwo
- Smaki piwa i sera muszą się uzupełniać.
- Piwa jasne i owocowe pasują do łagodnych serów.
- Piwa mocne, stouty i portery komponują się z mocno aromatycznymi i dojrzałymi serami.