Deska serów

deska do serów pracownia serów

Deska serów to doskonały sposób na przygotowanie ciekawej przystawki lub niebanalnej kolacji. Niezależnie czy przygotujesz ją dla gości weselny, przyjaciół, rodziny czy dla dwojga, deska serów sprawdzi się w każdej z tych sytuacji. Wystarczy poświęcić w sklepie chwilę czasu na wyszukanie odpowiednich produktów, ułożyć wszystko wcześniej na desce i podać. Musisz pamiętać, że główną ideą deski serów jest wspólne spędzenie czasu przy stole na rozmowach, podjadaniu, delektowaniu się mieszanką smaków i konsystencji. Ma ona stanowić źródło do wspólnego celebrowania chwili.

Podstawą deski serów, jak sama nazwa wskazuje jest deska. Stanowi ona bazę i tło do wszystkiego, co na niej położymy. Pomimo, że jest zakryta różnymi pysznościami, estetycznie i efektownie wyglądająca deska serów stanowi już połowę sukcesu. Deska musi być na tyle duża, że pomieści wszystkie sery wraz z dodatkami oraz ewentualne noże do serów, wykałaczki, widelczyki itd. W przypadku większej ilości gości, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie kilku desek, z tym samym zestawem serów i dodatków, co znacznie ułatwia gościom degustację.

Podczas komponowania deski serów można kierować się różnymi kwestiami. Najważniejsze to nasze upodobania smakowe. Czy wolisz sery świeże, dojrzewające, a może pleśniowe? Możemy przygotować deskę serów pochodzących z określonego regionu świata, kładąc na niej tylko sery z Włoch lub Francji. Możemy przygotować kilka desek układając na każdej dany rodzaj sera, a nawet przygotować deski dla każdego z gości osobno. Jak widzisz opcji jest dużo, a wszystko ogranicza się tylko do Twojej wyobraźni.

Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się mieszane deski serów, na których są sery różnego typu i z różnych regionów świata. Wystarczy, że przygotujesz 5 czy 6 różnych serów. Dzięki temu unikniesz problemu, że nie trafisz w gusta gości. Wszyscy znajdą coś odpowiedniego dla siebie. Poza tym, takie mieszane deski wyglądają najbardziej efektownie.

Jeżeli jesteś serowarem i tworzysz własne serowe specjały, to najtrudniejszą część przygotowania deski serów masz już za sobą. Bo, czy może być coś smaczniejszego od serów, przygotowanych samodzielnie w domu? Otóż nie!

Jeżeli szukasz przepisów na sery lub zaczynasz swoją przygodę z serowarstwem, zajrzyj na nasz blog PRACOWNIA SERÓW. Znajdziesz tam sporą dawkę teorii, dużo ciekawych przepisów na sery świeże, dojrzewające i pleśniowe, a także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania i problemy.

Do deski serów wystarczy, że dobierzesz kilka przemyślanych dodatków. Do większości serów pasują winogrona, jabłka, orzechy, krakersy, chleb i miód.

Poniżej znajdziesz skrót najważniejszych informacji odnośnie przygotowania deski serów. Dzięki temu bez problemu, w każdej chwili skomponujesz własną i niepowtarzalną deskę serów.

Deska

  1. Naturalności i świeżości doda drewniana deska
  2. Łupek, marmur i granit również dobrze spełniają się w roli deski serów. Jednak mają jedną zasadniczą wadę. Są ciężkie.
  3. Dobrym pomysłem jest przygotowanie indywidualnej deski serów dla każdego z gości.
  4. Nie zapominaj o dekoracji. W tym celu możesz użyć kwiatów, ziół, a nawet sezonowych liści.

Ser

  1. Ser kup jak najbliżej terminu przygotowania deski serów.
  2. Najlepiej kupować ser w miejscu, w którym istnieje możliwość jego spróbowania. Dzięki temu unikniesz niemiłych niespodzianek podczas degustacji.
  3. Nie bój się kupować serów od lokalnych producentów.
  4. Wyjmij ser z lodówki minimum godzinę przed podaniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
  5. Jeden duży kawałek sera jest lepszy niż kilka małych klinów, które mogą szybko wyschnąć.
  6. Pamiętaj, że je się także oczami. Kupując ser wybieraj różne kształty i kolory. To one mają stanowić ozdobę deski, a nie dodatki.
  7. Zaoferuj gościom sery różnorodne również pod względem konsystencji.
  8. Przygotowując deskę serów staraj się umieścić na niej przynajmniej jeden kozi lub owczy ser. Urozmaici to smak i zapobiegnie nudzie.
  9. Wstępnie przygotuj kilka kawałków z każdego sera, aby goście wiedzieli jak należy go kroić.
  10. Pamiętaj o właściwej ilości sera.

Dodatki

  1. Do prawie wszystkich serów pasują:
    • suszone owoce
    • jabłka
    • winogrona
    • orzechy
  2. Seler naciowy i winogrona idealnie współgrają z niebieskimi i mocno dojrzałymi serami.
  3. Chrupiący chleb umożliwia lepsze doświadczenie i wyczucie konsystencji sera podczas degustacji.

Wino

  1. Pierwsza zasada doboru wina do sera brzmi: sery i wina z tego samego regionu geograficznego zazwyczaj pasują do siebie.
  2. Druga reguła zakłada, że smaki sera i wina muszą się uzupełniać, a nie ze sobą konkurować.
  3. Trzecia zasada doboru wina jest taka, że im starszy i bogatszy w smaku jest ser tym pełniejsze (full – bodied) musi być wino.
  4. W większości przypadków sprawdzi się musujące białe lub różowe wino.
  5. Czerwone wina mogą kolidować smakowo z wieloma serami.

Piwo

  1. Smaki piwa i sera muszą się uzupełniać.
  2. Piwa jasne i owocowe pasują do łagodnych serów.
  3. Piwa mocne, stouty i portery komponują się z mocno aromatycznymi i dojrzałymi serami.
deska wędlin pracownia serów

Deska wędlin

Deska wędlin to szybki i prosty sposób na przygotowanie kolacji lub przekąski na domową imprezę czy spontaniczne spotkanie. Bez większego wysiłku można […]