Deska wędlin to szybki i prosty sposób na przygotowanie kolacji lub przekąski na domową imprezę czy spontaniczne spotkanie. Bez większego wysiłku można stworzyć niebanalny poczęstunek, który zachwyci każdego i każdemu przypadnie do gustu.
Skomponowanie deski wędlin jest bardzo podobne do komponowania deski serów. Jest wiele opcji i wariantów, które możesz wybrać, ale tak naprawdę wszystko zależy Twoich upodobań i pomysłowości. Można stworzyć deskę, na której umieścimy wędliny zgodnie z wybranym tematem przewodnim np. tylko wędliny Włoskie. Bardzo często zdarzało nam się przygotowywać tego typu deski wędlin i serów po powrocie z wakacji. Zapraszaliśmy znajomych lub członków rodziny i wspólnie degustowaliśmy przysmaki z danego regionu Polski czy innego kraju.
Podobnie można przygotować deskę wędlin korzystając np. z tematycznych tygodni w sklepach lub promocji. Jest to również fajny pomysł na spędzenie czasu we dwoje lub w gronie najbliższych, degustując i poznając nowe smaki.
Jeżeli tworzysz własne, mięsne specjały, możesz je zaprezentować najbliższym, właśnie poprzez przygotowanie deski wędlin. Efekt „łał” gwarantowany.
Naszym zdaniem na desce wędlin powinny znaleźć się przede wszystkim wędliny smaczne i zdecydowanie różniące się od tych, które jadasz na co dzień, na kanapce. Właśnie przygotowanie takiej deski pozwala nam zaszaleć i poznać nowe smaki czy konsystencje. My zawsze staramy się dodać do deski jakiś element nowy i dla nas i dla gości. I czasami taki przysmak to klucz do sukcesu i długich rozmów.
Nie zapomnij również o pieczywie. Jest to podstawa każdej deski wędlin. Ważne, aby pieczywo było świeże i pokrojone w mniejsze, wygodne do konsumowania kawałki. Czy jest ktoś, kto się oprze ciepłej bagietce z masłem? Warto dodać też coś bardziej chrupiącego, dla zmiany konsystencji np. paluszki grissini.
Jeżeli na Twojej desce wędlin znajdą się małe i nieporęczne dodatki np. marynowane cebulki, pamiętaj, aby umieścić na niej również wykałaczki lub małe widelczyki, które pozwolą gościom swobodnie konsumować właśnie tego typu produkty.
Wybór wina do deski wędlin jest względnie prosty. Może dlatego, że tłuste i słone wędliny, aż proszą się o towarzystwo dobrego wina. W tym przypadku dobór alkoholu do wędlin podlega tym samym zasadom, co w przypadku serów. Im pikantniejsze, bardziej wędzone i tłuste wędliny, tym pełniejsza budowa i większy poziom tanin w winie.
Poniżej przedstawiamy kilka prostych zasad, które pozwolą Tobie szybko skomponować deskę wędlin.
Wędliny:
- Przygotuj 5 – 6 różnych wędlin i kiełbas.
- Wędliny należy pokroić w cienkie plasterki.
- Kiełbasę pokój w trochę grubsze plasterki na skos, ale nie krój jej do końca. Resztę pozostaw w całości.
- Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki, takie na jeden gryz.
- Staraj się umieścić na desce jakąś nową wędlinę, która zaskoczy i gości i Ciebie
- Unikaj nudy i wędlin, które jadasz na co dzień
Dodatki:
- Do większości wędlin pasują:
- nadziewane oliwki
- suszone pomidory w oliwie z ziołami
- korniszony
- marynowane cebulki
- nadziewane ostre papryczki
- melon
- paluszki grissini
- Nie zapominaj o świeżych warzywach. Świetnie sprawdzą się tu pomidorki koktajlowe.
- Fajnym dodatkiem są również owoce, które przełamują słony smak wędlin.
Wino:
- Do łagodnych, mało pikantnych wędlin np. szynka parmeńska, prosciutto, suszone salami, pasują wina musujące i lekkie białe oraz różowe wina.
- Do mocno przyprawionych i aromatycznych wędlin np. salami w pieprzu, pastrami, speck, będą pasowały wina białe o aromatach owocowych, wina czerwone o lekkiej i średniej budowie.
- Do tłustych, pikantnych i intensywnych w smaku wędlin np. boczek, pasztet, kiełbasy i szynki z dziczyzny pasują wina białe i czerwone o pełnej budowie.