Impregnowanie drewnianej deski nie jest skomplikowane, a wykonywane regularnie pozwala przedłużyć jej trwałość na długie lata.
Konserwacja wpływa nie tylko na poprawę wyglądu deski, ale również zabezpiecza powierzchnię przed brudem, zapachem i bakteriami.
Naolejowane słoje drewna pęcznieją i zamykają się, tworząc naturalną barierę ochronną. Jeżeli w szczelinach deski zaczęły rozwijać się drobnoustroje, olej zamyka im dopływ tlenu i zapobiega dalszemu namnażaniu.
Czym impregnujemy drewniane deski?
Do konserwacji deski kuchennej możemy użyć gotowych produktów dostępnych na rynku. Ważne jest tylko, aby przeznaczone były do kontaktu z żywnością. Nie impregnujemy desek kuchennych środkami przemysłowymi, stosowanymi do zabezpieczenia mebli.
Możemy użyć również ciekłej parafiny czy naturalnych olejów. Ważne jest, aby nie były po terminie przydatności do użycia.
1. Ciekła parafina farmaceutyczna, którą można bez problemu nabyć w aptece jest bezwonna i bezbarwna. Jej główną zaletą jest fakt, że szybko schnie i nie pozostawia zapachu. Super opcja dla wszystkich, którzy nie tolerują zapachu naturalnych olejów.
2. Olej lniany (NIE pokost lniany) to chyba najpopularniejszy środek polecany na wszystkich grupach, forach i stronach internetowych. Ten naturalny ma dwa zasadnicze minusy. Bardzo długo schnie i pozostawia specyficzny zapach, który nie wszyscy tolerują. Jedna warstwa oleju lnianego może schnąć nawet tydzień, a często trzeba ich nałożyć kilka.
Warto poszukać oleju lnianego w wersji przeznaczonej specjalnie do impregnacji drewna. Jest to tzw. olej lniany surowy (oczyszczony z protein). Taki olej szybciej schnie i nie pachnie tak intensywnie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na skład. Unikamy wszelkich syntetycznych i szkodliwych dodatków.
3. Olej tungowy, który stosujemy najczęściej. Nadaje desce pięknego koloru, szybko się wchłania i bardzo dobrze zabezpiecza olejowaną powierzchnię. Z minusów pozostawia charakterystyczny zapach. Jest on przyjemniejszy niż zapach oleju lnianego, ale wiadomo, co kto lubi.
4. Olej kokosowy, który jest i polecany, i nie. Jedni uważają, że super sprawdza się do konserwacji drewnianych desek kuchennych, a inni go odradzają tak samo, jak pozostałe oleje spożywcze np. słonecznikowy. To prawda, że olej kokosowy jełczeje, ale trwa to bardzo, bardzo długo. Naszym zdaniem, do konserwacji desek kuchennych, nada się.
Impregnacja krok po kroku
1. Wyczyść dokładnie deskę z resztek i osusz czystą ściereczką kuchenną.
2. Podgrzej olej max do 60oC. Nie doprowadź do wrzenia.
Parafiny nie musisz podgrzewać.
3. Na suchą i czystą deskę nalej ciepły olej i rozprowadź bawełnianą ściereczką lub pędzlem z naturalnym włosiem.
Jeżeli impregnujesz drewnianą deskę pierwszy raz lub ją odświeżasz, powtórz proces olejowania 4 – 5 razy (w odstępach co 1 – 2 dni na warstwę) lub do momentu, aż drewno przestanie chłonąć olej. Upewnij się, że poprzednia warstwa dobrze wsiąkła w deskę.
Jeżeli konserwujesz drewnianą deskę kuchenną kolejny raz, wystarczą 2 warstwy.