Drewniana deska to podstawa wyposażenia w każdej kuchni. Jest wykonana z materiału naturalnego, jest ekologiczna, antybakteryjna i posiada tyle kształtów i kolorów, ile można sobie tylko wyobrazić. Dodatkowo nie tępi noży i jest bardzo trwała.
Taka deska to nie tylko przydatne akcesorium, ale często ozdoba, która zajmuje w kuchni centralne miejsce. Właśnie dlatego trzeba o nią dbać i pielęgnować, a będzie służyła nam długie lata.
Codzienna pielęgnacja
Drewnianej deski nigdy nie powinno poddawać się długiemu działaniu wody. To ona powoduje, że powierzchnia deski zaczyna wysychać, pękać, a nawet czernieć. Dlatego im mniej kontaktu z wodą ma drewniana deska, tym dla niej i Ciebie lepiej.
Po każdym użyciu należy deskę oczyścić z resztek jedzenia. Jeżeli są to okruszki od chleba wystarczy je strzepnąć. Jeżeli są to inne zabrudzenia, deskę można przetrzeć wilgotną ściereczką lub „umyć” poprzez spryskanie powierzchni wodą z dodatkiem octu (1:1). Deskę należy od razu wytrzeć do sucha.
Nie wkładamy desek drewnianych, ani innych drewnianych akcesoriów do zmywarki! Doprowadzi to do jej wypaczenia, a nawet pęknięcia.
Tłuszcz i intensywne zapachy
Tłuste produkty np. kiełbasa często pozostawiają na desce plamy, które ciężko domyć. To samo tyczy się intensywnie pachnących rzeczy typu czosnek, które pozostawiają na deskach swój zapach. Samo przetarcie deski wilgotną ścierką nie wystarczy.
W takim przypadku należy lekko zwilżoną wodą deskę posypać obficie gruboziarnistą solą i skropić sokiem z cytryny, delikatnie rozprowadzić po powierzchni. Można również za pomocą połówki cytryny, wcierać sól w powierzchnię deski, która w tym przypadku zadziała jak peeling. Odstawiamy deskę na kilkanaście minut. Po tym czasie wystarczy przemyć deskę pod bieżącą wodą i natychmiast przetrzeć do sucha.
Impregnacja drewnianej deski
Po krojeniu surowego mięsa lub ryb najlepiej deskę przelać gorącą wodą, która zabije wszystkie niechciane bakterie.
Warto używać też różnych desek do różnych produktów. Innej deski do chleba, innej do warzyw, a jeszcze innej do surowego mięsa czy ryb.
Pomimo codziennego dbania o drewnianą deskę, co 1 – 2 miesiące należy ją zaimpregnować.
Deskę impregnujemy zawsze przed pierwszym użyciem.
Nie tylko odświeży to jej wygląd, nada koloru i połysku, ale również zabezpieczy jej powierzchnię przed brudem, zapachem czy bakteriami. Naolejowane słoje drewna pęcznieją i zamykają się, tworząc naturalną barierę ochronną. Jeżeli w szczelinach deski zaczęły rozwijać się drobnoustroje, olej zamyka im dopływ tlenu i zapobiega dalszemu namnażaniu.
Do impregnacji drewnianych desek można użyć gotowych preparatów, które są dostępne na rynku. Można użyć również ciekłej parafiny farmaceutycznej lub naturalnego oleju np. lnianego czy tungowego. Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek, w tym przypadku się nie sprawdzą. Nie wchłaniają się dobrze i mogą zjełczeć.
Wystarczy, że na oczyszczoną i suchą powierzchnię deski nałożysz warstwę wybranego impregnatu. Naturalne oleje najlepiej nakładać na ciepło, po uprzednim podgrzaniu. Czynność należy powtarzać kilkukrotnie do momentu, aż deska przestanie wchłaniać olej. Nadmiar ścieramy suchą ściereczką. Więcej o impregnacji drewnianych desek przeczytasz w tym ARTYKULE.
Odświeżenie zniszczonej deski
Jeżeli drewniana deska jest bardzo zniszczona, możesz ją samodzielnie odświeżyć. Wystarczy, że dokładnie przeszlifujesz jej powierzchnię papierem ściernym o grubości 250 – 320, a następnie poddasz ją standardowemu procesowi olejowania. Dzięki temu deska odzyska swój dawny urok i będzie służyła Tobie kolejne lata.